Ян Бибиян лудува утре на русенската балетна сцена с Дяволчето Фют

Култура
29.01.2020 | 11:30 ч.

 

Творческият екип, осъществил постановката на балетния спектакъл „Ян Бибиян“ по мотиви на едноименния детски роман на Елин Пелин,  бе представен  в понеделник на пресконференция в Операта. Малко преди това артистите открехнаха завесата за медиите като показаха малък откъс от балета.

На русенска сцена „Ян Бибиян“ по музика на композитора Атанас Косев и либрето на Александър Малчев  е поставен за пръв път през 1991 година, но тогава постановката е на известния русенски балетист Стоян Георгиев.

Иван Кюркчиев, директор на Държавната опера, сподели, че в афиша на културната институция има няколко детски постановки, а „Ян Бибиян“ е заложен преди две години в концепцията му. Трябвало  е време да събере екипа, “който ще съумее да изпълни това прекрасно произведение на големия русенски композитор и чичо на младия диригент Митко Косев – Атанас Косев“.

Постановката е дело на хореографката Силвия Томова, която представи екипа и сподели, че е подходила към детския спектакъл „ като към нещо изключително важно и специално“. Тя допълни още, че  „балетът, който прилича на Андерсенова приказка,  има много послания, които искам да предам чрез танц, актьорско присъствие, костюми, осветление.  Един много динамичен спектакъл   като основното послание е, че доброто, колкото и да е трудно  побеждава.“  Томова поздрави за добрата работа артистите и Весела Василева - художествен ръководител на балета и допълни още, че представлението ще се гледа с интерес от децата и възрастните.

Александър Малчев, автор на либретото, говори за музиката  на Атанас Косев: „Лека, приятна, мелодична и децата си я тананикат след представление“. Той сподели, че избрал Силвия Томова още като е гледал постановката й на „Спящата красавица“, а в „Ян Бибиян“ тя има много свежи идеи, интересни хрумвания и е изключително удоволствие да се работи с нея, допълни Малчев. Той сподели, че децата трябва да бъдат научени да влизат в оперните зали от учителите и техните родители.

Сценографията и костюмите са дело на Първолета Чавдарова - Летиция. За съвместната си работа със Силвия Томова , започнала още от „Снежанка“, Летиция казва, че много са си допаднали. Тя изрази своята благодарност към директора, който в тези тежки финансови времена е успял да осигури материали за балетния спектакъл. Изработени са трика за кокошки, мравки, дяволи, направена и прекрасна къща, която се превръща в грънчарница, което я прави удобна при гастролите. Декорът е отпечатан в Германия  и се използва вече  няколко пъти.

Музиката за балета е  на запис, осъществен още за  първото представление и дирижиран от Васил Казанджиев.

Бяха представени и солистите. Ян Бибиян се изпълнява от Антон Иванов, в ролята на Дяволчето Фют е Шоичи Ейно, Иа- враната, е Юкико Ито, Михаил Дамянов се превъплащава в магюсника Мирелайлай, Старият дявол е Малина Арнаудова.

Премиерата ще бъде утре в 19 ч. когато пред публиката ще оживеят героите на големия Елин Пелин и техните невероятни приключения в завладяващата атмосфера на този приказен спектакъл.

 

 

dp

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати