Япония с нов премиер и правителство, по какъв път ще поеме страната?

Свят
16.09.2020 | 15:10 ч.

Йошихиде Суга е новият премиер на Япония, след като днес официално беше избран от парламента. 314 гласа бяха подадени за него от 462 валидни бюлетини в долната камара, където управляващата Либерално-демократическа партия има комфортно мнозинство с коалиционен партньор.

71-годишният Суга беше шеф на кабинета на предишния премиер Шиндзо Абе, който се оттегли по здравословни причини, и бе смятан за неговата дясна ръка. Суга беше избран в понеделник за нов лидер на управляващата Либерално-демократическа партия и беше естествен фаворит за премиерския пост.

Основен приоритет за правителството ще бъде борбата с коронавируса и рестартиране на икономиката след пандемията,  както и проблемът със застаряващото население. Икономическите политики на японския премиер Шиндзо Абе, свързани с парични и фискални стимули и икономически реформи, се очаква да бъдат подсилени. Известно е също, че новият премиер Суга подкрепя историческата промяна в имиграционната политика на Япония, за да позволи на повече чуждестранни работници да компенсират намаляването на работната сила в Япония заради застаряването. Абе и неговите националистки поддръжници не искаха промяната.

В страната си Суга бе известен като „премиер в сянка” заради уменията си като политически координатор и влияещ върху бюрократите, използвайки силата на кабинета на министър-председателя. Но почти не е пътувал зад океана и дипломатическите му умения са неизвестни, въпреки че се очаква в голяма степен да преследва приоритетите на Абе.

Всички експерти обаче са убедени, че приемникът на Абе като цяло ще продължи неговата политика по всичките й направления. Предполага се, че ще продължи курса за поддържане на добри работни отношения с Русия – това е нужно на Япония предвид нейните сложни отношения с другите й съседи в Далечния изток - Китай и двете корейски държави.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати