Явор Попов: И за Лондон, и за Русе е важна мотивацията да се променяш към по-добро

Общество
14.02.2015 | 13:23 ч.

Интервю на Пламен КАЛИНОВ, в. "Бряг"

 

Явор Попов е възпитаник на МГ „Баба Тонка”-Русе. В гимназията започва да учи през 2005 г. През 2009 г. е абитуриент и през есента на същата година вече следва за бакалавър в University of Warwick. Това е едно от най-реномираните висши училища в Англия. Намира се в близост до няколко други градчета, които са част от английската история. Градчето Уоруик е в средата на Острова, тук е и Стратфорд на река Ейвън, родното място на Уилям Шекспир, а в самият Уоруик (чието име носи университетът) има запазен средновековен замък. През 2012 Явор взима английска диплома за бакалавър по икономика и се премества в Лондон, където започва работа в  „ПрайсУотърХаусКупърс”. PWC е световна компания, която предоставя одиторски, данъчни и  консултантски услуги. Тя е на международния пазар повече от 20 години, а за нея работят над 7000 души в различни страни.

 

 

         Русенецът Явор Попов, който е завършил престижния University of Warwick, е  гост-лектор на 60 ученици от 9, 11 и 12 клас в МГ „Баба Тонка”, които по свое желание са се записали да участват в курс по икономика към училищния Клуб по предприемачество. Курсът стартира на 13 януари и е с продължителност 8 седмици. Въпросите към Явор на този курс са много, времето от два астрономически часа обикновено не стига за дебатите по време на неговите лекции. След един изморителен следобед, в сумрачната част на зимния ден с него разговаряхме за това как се влиза в „Клуба на успелите”.

 

- 8 седмици в Русе, това е направо епохално завръщане към корените. Има ли все още релефни спомени от пребиваването ти в МГ „Баба Тонка”?

- Ех, (засмива се широко и непринудено), с много релефни реалности съм все още от онова време, а то не беше чак толкова отдавна. Учителите, стаите, атмосферата в гимназията, това не се забравя, пък и те не са се променили кой знае колко, много ми е хубаво тук. Разбира се, училището се е променило към по-добро, има нови кабинети, нова техника, компютри, тези неща са забележителни. Важното е, че духът на училището е останал непроменен, има енергия на това място, тя се усеща веднага, наистина е релефна. А Русе се е променил, живее по някакъв особено нов начин, осезаеми са промените, видими, интересни. В интерес на истината, сякаш има по-малко хора отпреди 6-7 години, но това може да е моя визия, която пренася други стереотипи от други светове, защото тук е спокойно, има по друг ритъм на живот.

- Кои бяха приятелите ти, поддържаш ли връзка с тези момчета и момичета? Къде са те, имаш ли представа как се реализира твоят випуск?

- Специално с моя клас имам доста добра връзка. Сега тези неща са просто елементарни, стават с едно кликване в компютъра. Доста от момчетата и момичетата заминаха за чужбина. В момента от моя клас едно момиче е в Шефилд, едно момче в Шанхай, друг съученик е в Ню Йорк, имаме съученик в Кеймбридж. Общо-взето, всички са …нанякъде. В основната си, в по-голямата си част випускът е стопроцентово реализиран, с магистратури, има момчета и момичета на хубави позиции в добри компании в България, мисля, че като за начало се справяме много добре.

- Сега няколко думи за Уоруик юнивърсити, това е престижно учебно заведение, в ТОП 70 на света, заедно с Глазгоу, Бирмингам и Шефилд. Прави впечатление, че през 2014 година английските висши училища изпреварват доста американски университети. Колко висока е летвата в Уоруик?

- Това е много голям университет. В него учат 25 000 студенти. А когато става дума за класации на университетите, понятието е много обтекаемо. В Уоруик има специалности от икономика до театър и драматургия. Специално за икономическите направления, Уоруик стои дори в ТОП 20, а в една от последните класации на „Таймс” дори е поставен на първо място в Англия. Но това не е нещо кой знае какво. Всеки, който попадне на такова престижно място, трябва да употреби собствени усилия, за да успее, класацията на университета не върши никаква работа. Университетът предлага възможности, подготвени преподаватели, останалото зависи от индивида, от качествата на личността. Летвата наистина е висока. Когато аз кандидатствах, се искаше диплома не по-ниска от 5.75 и оценки 6.00 по математика. Респектиращо е. Иначе в самия университет срещаш много умни хора, много мотивирани, много надъхани, които доста четат и доста се стараят да докажат за какво са попаднали на това място.

- Какви бяха първите ти най-сериозни предизвикателства на Албиона, бързо ли привикна към странностите на англичаните и необичайното им чувство за хумор? Как се „вписа” в тази среда?

- Като на всяко „чуждо” място, дори и в друг български град да попаднеш, вписването в началото е трудно. В Англия може би е малко по-трудно от всяко друго място, макар че англичаните са свикнали с чуждото присъствие много отдавна. Те все пак са една от най-старите и могъщи колониални държави. Чувал съм за проблеми с „вписването” и във Франция, особено в Германия, където пазят по особен начин привичките си, културните си особености. Но, съвсем честно казано, с обективизъм, англичаните са доста добре настроени към външните обитатели на тяхната земя, стига да влезеш добре в тоналността им на живот. Ако трябва да дам красноречив пример, в Лондон 50 на сто от жителите просто не са …англичани. Аз смятам, че независимо от трудностите, в процеса на самото приобщаване (1-2 години, строго индивидуално) човек свиква с начина на изразяване, с поведението в един разговор, с обноските при различните видове вербална комуникация. И когато свикнеш, тогава няма никакви проблеми.

- Малко да „поплуваме” в твои води - има ли нужда от осъвременяване икономическата доктрина за просперитет на нациите през 21-ви век? Ние се намираме в невероятен сблъсък между изпреварващите темпове на технологиите, недостига на суровини и липсата на квалифицирани кадри за свръхмодерните производства?

- Доста интересен и многопластов въпрос. Икономиката е млада наука. В последните 100 години, когато започва нейното сериозно развитие, нещата са се изменили много. Започваме с 30-те години на миналия век и Голямата депресия в САЩ, става сблъсък на идеалистически направления и движения в икономическата наука, появява се доктрината на Джон Мейнард Кейнс - кейнсианството. До днес нещата са се променили със светкавична бързина. Икономиката е толкова динамична и толкова забързана, че на нея трябва да се гледа като на средство, чрез което ние можем изобщо да анализираме и други житейски явления около нас. За съжаление обаче, не е това разковничето, с което можем да дадем отговори на всички въпроси за променящия се свят около нас. А през последните 5-6 години, като че ли има вакуум, недостиг на хора, спо

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати