Алпийската кухня обикновено се свързва с по-засищащи ястия с месо, картофи или сирена. Салатите абячу са важна част от кухнята на алпийските държави като Швейцария, Франция или италия.Те са много и разнообразни като комбинация от продукти. В тях често освен зеленчуци се добавят месни или рибни продукти, а също и макарони, яйца, гъби и др. Салатите присъстват в ежедневното меню, но са отличен вариант и за посрещане на гости. Те са предпочитани също заради по-лесното и бързо приготвяне в сравнение с основните ястия.
Зеленчуковите салати са не само вкусни, но и много витаминозни, което ги прави предпочитани от хората, които се придържат към здравословното хранене. За приготвянето им се използват бяло и червено зеле, краставици, домати, моркови, ряпа и репички, чушки, броколи и др. Към тях се добавят също различни ядки и подправки.
Интересен факт е, че швейцарските салати се приготвят както от пресни зеленчуци, така и от мариновани и задушени. Те могат да се консумират през всички сезони. Отличните швейцарски сирена и други млечни продукти също не са пренебрегнати и присъстват често в рецептите. Характерно за много от швейцарските салати е, че са богати и засищащи и могат да се превърнат в основно ястие. Това в най-голяма степен се отнася за месните салати, каквато е много популярната швейцарска месна салата Schweizer Wurstsalat. Тя съдържа колбас, твърдо сирене, мариновани краставички, лук и дресинг.
Важен елемент в алпийските салати е дресингът. Един примерен салатен сос съдържа оцет, олио, сол или соев сос, черен пипер, дижонска горчица и други подправки по желание. Към дресинга често се добавя и майонеза или сметана. Към някои от швейцарските салати се добавя дресинг, преминал термична обработка. Такъв може да се приготви като в тиган се сложи захар, горчица, сол и ябълков оцет и се разбърква до разтварянето на захарта. След това се добавя олио, а след свалянето от огъня се слага настърган лук и сусамено или маково семе. Сместа се оставя да се охлади добре и тогава се добавя към салатата.
Швейцарска месна салата
Продукти:
300 г колбас
200 г твърдо сирене (кашкавал)
100 г мариновани краставички
1-2 глави лук
свежи репички по желание
За дресинга:
1-2 супени лъжици оцет
1-2 супени лъжици вода
4 супени лъжици олио
сол на вкус
смлян черен или бял пипер
Начин на приготвяне:
Първо нарежете колбаса на филийки, а след това на фини ивици. Кашкавалът, краставичките и репичките също се нарязват на ивици, а лукът се реже на тънки пръстени.
Пригответе дресинг от оцет, вода, олио или зехтин, сол и пипер. Залейте продуктите с дресинга, разбъркайте и оставете за около час да се овкусят. След това сервирайте като може да украсите с листа от зелена салата, пресен домат, репички, варени яйца и др.
Салата с макарони
Продукти:
100 г макарони по избор
1 червена чушка
1 малка глава лук
половин краставица
1 домат
30 г кашкавал
за дресинга:
1-2 ч.л. винен оцет
1 с.л. вода
1. с. л. соев сос
2 с. л. олио
черен пипер
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Сваряваме макароните в подсолена вода, като внимаваме да не ги разварим. След като ги свали от котлона, ги измиваме със студена вода.
Приготвяме дресинга като разбъркваме оцета, водата олиото и соевия сос и подправяме с черен пипер.
Нарязваме краставицата на колелца, а домата - на кубчета. Лукът нарязваме на тънки на полумесеци.
Заливаме зеленчуците с дресинга и оставяме да се мариноват 20-30 минути. След това размесваме с макароните и може да гарнираме с настърган кашкавал и магданоз.
Салата с риба тон
Продукти:
1 консерва риба тон в собствен сос
1/2 лимон
1 ч. л. сол
10 с. л. зехтин
2 варени яйца
1 малка глава кромид лук
1 краставица
7-8 чери доматчета по желание
1 морков
1 червена чушка
листенца бейби спанак или рукола
зелени подправки по желание
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на кръгчета или полумесци. Варените яйца се нарязват на кръгчета. Краставицата и морковът се нарязват на тънки филийки леко по диагонал, а черитата се срязват на две. Червената чушка се нарязва на полукръгчета. Приготвя се дресинг като лимоновият сок се разбърква добре със сол, зехтин и соса от консервата.
Нарязаните зеленчуци и зелените листа бейби спанак или рукола се подреждат в чиния и върху тях се разполага рибата тон.
Салатата се полива с дресинга и се гарнира отгоре с нарязаните на шайби варени яйца и зелена подправка по избор.
Коментирай