З зимни салати, с които ще впечатлите гостите си

Сити кулинар
05.12.2022 | 15:03 ч.

Алпийската кухня обикновено се свързва с по-засищащи ястия с месо, картофи или сирена. Салатите абячу са важна част от кухнята на алпийските държави като Швейцария, Франция или италия.Те са много и разнообразни като комбинация от продукти. В тях често освен зеленчуци се добавят месни или рибни продукти, а също и макарони, яйца, гъби и др. Салатите присъстват в ежедневното меню, но са отличен вариант и за посрещане на гости. Те са предпочитани също заради по-лесното и бързо приготвяне в сравнение с основните ястия.

Зеленчуковите салати са не само вкусни,  но и много витаминозни, което ги прави предпочитани от хората, които се придържат към здравословното хранене. За приготвянето им се използват бяло и червено зеле, краставици, домати, моркови, ряпа и репички, чушки, броколи и др. Към тях се добавят също различни ядки и подправки.

Интересен факт е, че швейцарските салати се приготвят както от пресни зеленчуци, така и от мариновани и задушени. Те могат да се консумират през всички сезони. Отличните швейцарски сирена и други млечни продукти също не са пренебрегнати и присъстват често в рецептите. Характерно за много от швейцарските салати е, че са богати и засищащи и могат да се превърнат в основно ястие. Това в най-голяма степен се отнася за месните салати, каквато е много популярната швейцарска месна салата Schweizer Wurstsalat. Тя съдържа колбас, твърдо сирене, мариновани краставички, лук и дресинг.

Важен елемент в алпийските салати е дресингът. Един примерен салатен сос съдържа оцет, олио, сол или соев сос, черен пипер, дижонска горчица и други подправки по желание. Към дресинга често се добавя и майонеза или сметана. Към някои от швейцарските салати се добавя дресинг, преминал термична обработка. Такъв може да се приготви като в тиган се сложи захар, горчица, сол и ябълков оцет и се разбърква до разтварянето на захарта. След това се добавя олио, а след свалянето от огъня се слага настърган лук и сусамено или маково семе. Сместа се оставя да се охлади добре и тогава се добавя към салатата.

 

Швейцарска месна салата

 

Продукти:

 

300 г колбас

200 г твърдо сирене (кашкавал)

100 г мариновани краставички

1-2 глави лук

свежи репички по желание

 

За дресинга:

1-2 супени лъжици       оцет

1-2 супени лъжици       вода

4 супени лъжици          олио

сол на вкус

смлян черен или бял пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Първо нарежете колбаса на филийки, а след това на фини ивици. Кашкавалът, краставичките и репичките също се нарязват на ивици, а лукът се реже на тънки пръстени.

Пригответе дресинг от оцет, вода, олио или зехтин, сол и пипер. Залейте продуктите с дресинга, разбъркайте и оставете за около час да се овкусят. След това сервирайте като може да украсите с листа от зелена салата, пресен домат, репички, варени яйца и др.

 

 

 

Салата с макарони

 

 

Продукти:

100 г макарони по избор

1 червена чушка

1 малка глава лук

половин краставица

1 домат

30 г кашкавал

 

за дресинга:

 

1-2 ч.л. винен оцет

1 с.л. вода

1. с. л. соев сос

2 с. л. олио

черен пипер

пресен магданоз

 

Начин на приготвяне:

Сваряваме макароните в подсолена вода, като внимаваме да не ги разварим. След като ги свали от котлона, ги измиваме със студена вода.

Приготвяме дресинга като разбъркваме оцета, водата олиото и соевия сос и подправяме с черен пипер.

Нарязваме краставицата на колелца, а домата - на кубчета. Лукът нарязваме на тънки на полумесеци.

Заливаме зеленчуците с дресинга и оставяме да се мариноват 20-30 минути. След това размесваме с макароните и може да гарнираме с настърган кашкавал и магданоз.

 

 

 

Салата с риба тон

 

Продукти:

 

1 консерва риба тон в собствен сос

1/2 лимон

1 ч. л. сол

10 с. л. зехтин

2 варени яйца

1 малка глава кромид лук

1 краставица

7-8 чери доматчета по желание

1 морков

1 червена чушка

листенца бейби спанак или рукола

зелени подправки по желание

 

Начин на приготвяне:

 

Лукът се нарязва на кръгчета или полумесци. Варените яйца се нарязват на кръгчета. Краставицата и морковът се нарязват на тънки филийки леко по диагонал, а черитата се срязват на две. Червената чушка се нарязва на полукръгчета. Приготвя се дресинг като лимоновият сок се разбърква добре със сол, зехтин и соса от консервата.

Нарязаните зеленчуци и зелените листа бейби спанак или рукола се подреждат в чиния и върху тях се разполага рибата тон.

Салатата се полива с дресинга и се гарнира отгоре с нарязаните на шайби варени яйца и зелена подправка по избор.

 
Печатни издания

     

 

  

 

   

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.