За горещите летни дни: Пригответе си освежителни коктейли с кафе в домашни условия

Сити кулинар
15.06.2021 | 16:31 ч.

Когато използвате кафе в коктейл, можете да създадете фантастични напитки, тъй като кафето добавя различно усещане за мирис и вкус. Интензивният аромат и горчивите нотки на кафето особено добре се комбинират в сладки коктейли с ликьор или сироп. Кафетоидеално подчертава всички вкусови нюанси на коктейла, като не е задължително да има алкохол или ликьор, за да се усети разликата.“, обяснява Франческо Виарицо, който не само е от родината на еспресото, но и е мениджър в най-голямото училище за кафе в света Lavazza Training Center в Торино.

Най-традиционната комбинация в Италия е „Caffè Corretto“ – рецепта, която включва смесване на кафе с алкохолна напитка по избор. На международно ниво обаче най-известната напитка е „ирландското кафе“: микс от кафе, кафява захар, течна сметана и уиски, който се консумира предимно през зимата.

Други интересни рецепти за лятото, са:

Кафе Шприц:

Интерпретация на известния Шприц коктейл, който е популярен в цяла Италия от почти 100 години. Тази напитка замества традиционното Prosecco със студено кафе.

 

Съставки

  • 50 мл Aperol
  • 6/7 кубчета лед 
  • 30 мл газирана вода
  • 30 млстудено извлечено кафе
  • 1 портокалова кора

Приготвяне

  • Обелете портокала, като отделите лента от кората с ширина 1 см
  • Поставете кубчетата лед в чашата
  • Налейте Aperol и добавете студеното кафе
  • Украсете чашата с портокаловата кора и поднесете със сламка

E-Тоник:

Lavazza създава своя собствена версия на популярния Джин с тоник, като я нарича E-Тоник и заменя джина с еспресо, като добавя плодове от хвойна и пръчици джинджифил към напитката.

Съставки

  • 10/15 мл еспресо
  • 100 мл тоник
  • 5 мл сироп дъвка
  • 4 плода хвойна
  • 2 броя пресни джинджифилови пръчици
  • Кубчета лед

 

Приготвяне

  • Напълнете голяма чаша с кубчета лед
  • Добавете сироп от дъвка и тоник, след което разбъркайте съставките
  • Украсете с джинджифилови пръчици и плодове от хвойна
  • Внимателно добавете еспресо
  • Поставете две сламки и сервирайте

4 леденостудени съвета от Италия

  1. Винаги е добре да имате студено кафе в хладилника, което да използвате за освежаваща напитка. Можете да си приготвите Cold Brew (кафе, приготвено чрез студена екстракция), което да престои до 2 седмици в хладилник.Студено приготвеното кафе има по-закръглен вкус, тъй като студената екстракция не отделя толкова много горчиви вещества по време на варенето
    1. Смесете 1 литър вода и 600 грама фино смляно кафе в съд с капак.
    2. Оставете го да престои в хладилника за 12-24 часа.
    3. Филтрирайте студено извлеченото кафе.

Така полученото кафе може да се използва за приготвяне на коктейли с кафе, като може да се разрежда с вода 1:2. Добавете лед и Вашето кафе е готово за консумация.

 

  1. Ако предварителна подготовка с кафе, приготвено чрез студена екстракция, винаги можете да приготвите еспресо. Като същност на италианската култура на кафе, не е изненадващо, че еспресото често се появява в коктейли, където допринася с концентриран аромат на кафе.

Не забравяйте, че само прясно приготвено еспресо може да достави целия си аромат и ароматна свежест. Оставете го да се охлади малко, за да предотвратите разтопяването на кубчетата лед и разреждането на кафето ви с вода.

 

  1. Можете да добавите повече аромат на кафе към вашата напитка (и да не я разреждате с вода), чрез кубчета замразено кафе. Пригответе прясно кафе и го пресипете във форма за кубчета. Ако го слагате в торбички за лед, не пропускайте предварително да го охладите. И не забравяйте да напълните чашата с много кубчета лед, тъй като това ще ви помогне да запазите напитката студена за по-дълъг период от време.

 

  1. Ако напитката ви стане твърде горчива, тогава две прашинки сол и малко захар могат да са Ви от полза.

Коментирай

Още от Сити кулинар

Всички от Сити кулинар  
 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.