За Коледната трапеза - предястия и пуйка с пълнеж и сос

Сити кулинар
23.12.2020 | 13:01 ч.

Дяволски яйца

ПРОДУКТИ: 

 

  • 6 твърдо сварени яйца

  • 60 г обикновено пълномаслено кисело мляко

  • 60 мл орехово масло или екстра върджин зехтин
  • 2 супени лъжици тахан
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
  • 0,5 ч. л. Фина морска сол
  • 0,5 ч. л. Смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица пресен лук, смлян

Дяволски яйца с кремообразен тахан и заатар

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: 

  1. Обелете яйцата и разполовете по дължина с остър нож. С помощта на чаена лъжичка внимателно извадете жълтъците и ги сложете в голяма купа.
  2. Добавете киселото мляко, ореховото масло, тахана, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбийте съставките, докато стане кремообразна, лека и гладка смес - 3 до 4 минути. Опитайте и добавете подправки на вкус, ако е необходимо. 
  3. Прехвърлете сместа в сладкарска торба, снабдена с голям звезден връх. Напълнете белтъците.  Украсете с пресния лук.

Сирене, картофи и гъби 

Лесно вегетарианско основно ястие, използващо готово бутер тесто, картофи, гъби и синьо сирене.

ПРОДУКТИ:

  • 2 големи картофа - сварени в кожата им
  • 350 г готово бутер тесто
  • 25 г масло
  • 6 бр. лук шалот, нарязан на кубчета
  • 150 г гъби, нарязани или разполовени
  • 150 г синьо сирене
  • 1 щипка пресни листа от мащерка
  • 1 щипка сол и прясно смлян черен пиперРецепта за сирене и картофи с галета

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

  1. Запържете шалота и гъбите в маслото, докато гъбите се сварят и шалотът стане полупрозрачен и мек.
  2. Ако още не сте приготвили картофите, сварете два големи картофа в подсолена вода, докато омекнат. Отцедете ги и оставете да се охладят. Когато са напълно охладени, обелете и нарежете на дебели филийки.
  3. Загрейте фурната до 200 ° C / 180 ° C вентилатор. Намажете тава за пица с мазнина.
  4. Разточете бутер тестото в голям кръг върху набрашнен плот. С лъжица разпръснете половината от лук шалот и гъби върху кръга от бутер тесто, оставяйки 5 см (2 инча) граница около ръба. Подредете отгоре половината от резените картофи и отново от лука с гъби ,и отново картофи. 
  5. Разпръснете синьото сирене върху заливката с малко пресни листа от мащерка. Подправете на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.
  6. Печете в предварително загрятата фурна за 25 до 30 минути, докато баницата се надуе и стане златистокафява, а сиренето се разтопи.
  7. Оставете да се охлади за две до три минути, преди да нарежете на филийки. Сервирайте със зелена  или друг вид. 

Печена пуйка с плънка и сос рецепта

И идва ред на печената пуйка с пълнеж и сос

ПРОДУКТИ:

За пуйката

  • 4,5 - 5 кг  пуйка
  • 1 щипка всяка сол и черен пипер

За плънката от месо

  • 1 глава лук, обелен
  • 500 г говеждо месо (не много постно, тъй като малко мазнина помага на пуйката да остане влажна)
  • 100 г сушени или пресни боровинки
  • 25 г несолено масло
  • По 1 малка шепа, пресни листа от градински чай, розмарин и мащерка
  • 1 дафинов лист

За плънката от кайсии и орехи

  • 1 глава лук, обелен
  • 4 дебели филийки хляб, за предпочитане пълнозърнести
  • 165 г сушени кайсии, нарязани
  • 150 г половинки орех (или кестени)
  • 50 г несолено масло
  • По 1 малка шепа, пресен листа от градински чай, розмарин и мащерка
  • 1 портокал

За соса

  • сос от процеса на готвене на пуйката
  • 2 с. л. Обикновено брашно
  • 1 чаша сухо бяло вино
  • 500 мл пилешки или пуешки бульон

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

  1. Загрейте фурната до вентилатор 200 ° C / 180 ° C.
  2. За плънката от месо: сложете лука в кухненски робот и грубо нарежете. Добавете каймата говеждо месо, червени боровинки, маслото, нарязаните билки и подправките - сол и черен пипер. Разбъркайте за кратко, само за да се комбинират. Използвайте това, за да натъпчете края на гърлото на пуйката, като натиснете дафиновия лист в плънката и издърпайте кожата, за да се затвори, като я закрепите с няколко клечки за зъби.
  3. За плънката от кайсии и орехи: сложете лука в кухненския робот и накълцайте, добавете хляба и накълцайте отново. Добавете кайсиите, орехите, маслото, билките, портокаловата кора, както и солта и черния пипер - и отново разбъркайте. Сместа трябва да е доста лепкава и влажна (добавете още масло, ако не е ). С тази смес напълнете кухината на пуйката.
  4. Претеглете пуйката и отбележете теглото, включително плънката, след което поставете птицата във форма за печене.
  5. Разпределете маслото върху пуйката и подправете със сол и черен пипер. Покрийте с фолио и гответе около 4–4½ часа, в зависимост от количеството плънка - по 20 минути на 500 грама. Отстранете фолиото за последните 45 минути, за да покафенее птицата.
  6. Извадете от фурната, поставете пуйката на дъска, покрийте с фолио и оставете на топло място да почине за 1 час преди издълбаване.
  7. За приготвяне на сос: поставете тавата за печене със соковете от готвенето на средно силен огън, разбъркайте брашното в соковете и варете няколко минути, като изстъргвате парчетата от дъното на тавата за печене с дървена лъжица. Добавете бялото вино и оставете да заври бързо. Добавете бульона, оставете да заври и след това прецедете в тенджера. Поставете отново върху огъня и оставете да къкри още 5–10 минути, докато леко се сгъсти.
  8. За да сервирате, издълбайте пуйката. Нарежете плънката от месо и сервирайте с пуйката, с лъжици от кайсиевата плънка и сос отстрани.

 

 

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Като стъпиш върху кантара,

разбираш как бързо

времето леПи...

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.