За първи път в света „пилешко месо“, което не идва от кланици, беше одобрено за консумация. Решението е на регулаторните власти в Сингапур и дава възможност на базираната в Сан Франциско стартъп компания „Ийт джъст“ (Eat Just) да продава пилешко месо, отгледано в лаборатория, посочва Би Би Си, цитирана от БНР.
Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда. Според „Барклис“ пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие, или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.
Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти, но въпросният продукт е различен, тъй като се основава на отглеждането на животински мускулни клетки в лаборатория.
Клетките за продукта на Eat Just са отгледани в 1200-литров биореактор и след това са смесени със съдържание на растителна основа. Не е било необходимо убиването на пиле, защото клетките могат да бъдат взети с биопсия от животни. Хранителните добавки за растежа на клетките са от растения.
Първоначално произведеното култивирано месо ще бъде в ограничено количество и хапките ще се продават в ресторант в Сингапур, поясниха от компанията, приветствайки решението на Сингапур. Според тях това е „пробив за глобалната хранителна индустрия“.
Десетки фирми разработват култивирано пилешко, телешко и свинско, което може да намали отражението на индустриалното производство на месни продукти върху климата и природата, а също така може да осигури по-чисто и без химикали месо.
Коментирай