Започнаха сглобяването на най-големия термоядрен реактор в света ИТЕР

Свят
28.07.2020 | 18:14 ч.

Специалисти започнаха сглобяването на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, съобщиха АФП и ТАСС. Очаква се строителството му да приключи през 2025 г., обяви на церемонията за началото на проекта в изследователския център в Кадараш край с. Сен-Пол-ле-Дюранс в Южна Франция генералният директор на ИТЕР Бернар Биго.

"Неотдавна получихме много от ключовите компоненти на ИТЕР, което ни позволи да започнем сглобяването, като паралелно продължават научните и инженерно-конструктивни дейности", посочи той. Останалите компоненти ще пристигнат от различни страни в света през следващите две години.

35 страни участват в проекта за изграждането на най-големия реактор в света. Всяка от тях отговаря за производството и доставката на определени системи и компоненти, като осигурява 9 на сто от стойността на съоръжението. Конструкцията е с размери на четириетажна сграда и тегло стотици тонове.

Проектът ИТЕР е създаден въз основа на международно споразумение от 2006 г. между Китай, ЕС, САЩ, Индия, Япония, Република Корея и Русия. Целта му е да покаже, че термоядрената енергия може да се използва в промишлени мащаби и така да помогне за решение на проблема с глобалното затопляне. Европа дава половината от средствата по проекта, останалата част се разпределя по равно от другите страни в споразумението.

ИТЕР е обещание за мир, заяви във видеообръщение президентът на Франция Еманюел Макрон. Той определи проекта и като "залог за прогрес и свидетелство за вярата в силата на науката". Според него това е енергия, която отговаря на нуждите на населението във всички части на света, сигурна и практически безотпадна. Енергия, която отговаря на предизвикателствата на промяната в климата и запазва природните ресурси. 

При термоядрения синтез се извършва сливане на водородни атоми - както това става в ядрото на Слънцето и останалите звезди. При този процес се отделя огромно количество енергия, много повече, отколкото при деленето на атома в сегашните централи. Сливането ще се получава чрез загряване до 150 милиона градуса на смес от два изотопа на водорода, доведена до плазма, а тя се контролира от свръхмощно магнитно поле. Неутроните, получени при това сливане, бомбардират стената на реактора, отделя се топлина, а тя задвижва парни турбини.

Първата плазма се очаква в края на 2025 година, достигането на пълна мощност е предвидено за 2035 година.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати