Земетресение паникьоса жителите на Югоизточна Турция

Свят
04.08.2020 | 13:45 ч.

Земетресение от 5,2 по Рихтер е регистрирано днес в Югоизточна Турция по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации към турското правителство, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от dir.bg.

Трусът е станал в 12.37 часа местно (и българско) време, а епицентърът му е бил в района на град Пютюрге, окръг Малатия. Било е на дълбочина от 7 километра. Земетресението е усетено и в близките градове и окръзи. То е предизвикало паника сред жителите на района. Към момента няма съобщения за разрушения или пострадали хора. 

Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул изчислява труса на 5,7 по Рихтер.

Проф. Шюкрю Ерсой заяви пред СNN Turk, че за първите три месеца на 2020 година са били регистрирани  20 хиляди земетресения. Обикновено 24 хиляди труса се случват за 1 година. Той определя периода като важен. Земетресения се случват в цяла Турция в момента. Не са нужни няколко дни, за да настъпи земетресението. Може да бъде и на Изток, в Западен Анадол, в Югозападен Анадол. Важно е да се наблюдава  много внимателно в следващите часове за последващи трусове. Всяко земетресение, което премине 5-а степен, поврежда сградния фонд. Ако има вехти или нестабилни сгради, това представлява голяма опасност. Гражданите не трябва да влизат в такива къщи. 

Това земетресение е на границата с ареала, засегнат от земетресението от 24 януари в Елязъг, което взе и жертви.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати