Жители на три квартала се жалваха и гневиха пред кмета

Русенци питат
10.04.2020 | 15:55 ч.

Кметът Пенчо Милков посети три русенски района в сряда, за да изслуша от първо лице тревогите и оплакванията на съгражданите си в условията на извънредното положение. Градоначалникът се срещна с жителите на кварталите  Тракция, Средна кула и Чародейка. Той беше придружаван от заместник-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев и директора на дирекция „Социални дейности“ Катя Петрова, които на място изслушваха историите на гражданите и им помагаха със съвети.

БРЯГНЮЗ научи, че е имало сигнали за подговяни протести от хората в тези квартали, защото нямало с какво да се изхранват в условията на криза. Затова в своите разговори представителите на местната власт призоваха населението да остане спокойно и да спазва наложените мерки за изолация и повишена лична хигиена. Хората от кварталите са споделили притесненията си, свързани с финансовото им състояние, но са дали и конкретни предложения за облагородяване на районите, в които живеят. Част от тях ще бъдат включени в кампанията с хранителните помощи.

„Мястото на кмета е сред хората. Особено в труден момент. Държа да отида при хората лично, преди те да дойдат при мен, защото разчитаме на собствените си сили, а не на държавата“, съобщи във фейсбук кметът.

 

В социалната мрежа Милков обяви: „Събираме списъци с имената на най-нуждаещите се - самотни родители, пенсионери и хора със заболявания. По тези списъци ще бъдат изпратени част от пакетите с храни и дезинфекционни материали от съвместната кампания на Община Русе и БЧК.“

Припомняме, че Община Русе и Българският червен кръст започнаха съвместна кампания за подкрепа на уязвими групи хора, останали без работа и доходи по време на извънредното положение. Целево усилията ще бъдат насочени към семейства, които отглеждат деца с увреждания; деца сираци; родители, отглеждащи сами децата си и останали без доходи заради кризата, както и други възникнали извънредни случаи. Комисия с представители на различни институции ще селектира получените сигнали на горещите телефони (082 506 702 и 082 506 769). Всеки от казусите ще се разглежда индивидуално – с нужното внимание и навременна помощ. Критериите са разработени от експерти, а информацията ще се сверява в регистрите на Агенцията за социално подпомагане и Бюрото по труда

Срещите на кмета и администрацията с жителите на малките населени места около Русе и крайните квартали продължават по график.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати