Змии се появиха в русенски квартали

Русенци питат
15.05.2020 | 14:53 ч.

Топлото време и избуялата растителност доведоха до поява на змии в кварталите на Русе. Последният случай е от района на Русенския университет, където жители на квартал „Възраждане“ бяха стреснати от влечуго на пътя. Въпреки че общината започна да коси още в края на март, дъждовете в началото на май създават затруднения в обработката на зелените площи, съобщава Русе Медиа.

Появата на змии в жилищните квартали на Русе силно притеснява хората. Майки с малки деца признават, че се страхуват, когато минават покрай високата трева и бурените. Въпреки че обикновено влечугите в града не са опасни, срещата с тях предизвиква силен стрес, най-вече при жените. Хората смятат, че не се коси достатъчно, което е довело и до бум на кърлежи.

От общината обясниха, че са започнали още на 23 март по график, като първо са били парковите зони, а след тях – жилищните квартали. Обработката се прави два пъти в месеца в даден район.

„Работят пет екипа, които са от 6 до 8 човека косачи, и пет екипа за събиране и вдигане на трева, които са от 10 до 15 човека с пет автомобила. Действително имаме сигнали за кърлежи, но за да бъде третирано за кърлежи и комари,  районите първо трябва да бъдат окосени. Така че след приключване на коситбата в даден район, се предвижда и третиране за кърлежи, каза Георги Игнатов, директор дирекция „Екология и транспорт“.

Проблем са създали и валежите, обясняват от фирмата-изпълнител. Отделно в тревните площи има много боклуци, които чупят машините и забавят работата.

„Всичко е навреме, просто когато вали дъжд, не може да се осъществява операцията косене. Сега вече тревата не е толкова силна, имаме големи машини, действаме по въпроса. Когато е такава голяма трева, като не видиш найлона и го повлечеш, той хваща примерно 2-3 зъба от ножа и целият ти откос върви с една „брада“, дето се вика, после трябва да се връщаш да го правиш. Камъните също трошат, железа сме имали набити. Голяма мизерия излиза по принцип, има кварталчета, където е нещо страшно“, каза озеленителят Стилиян Грозев.

От общината приканват русенци да пазят парковете, градините и зелените площи и да не ги замърсяват.

Коментирай

Величка Петрова
18.05.2020 | 11:43 ч.
Това място е на бул Родина,край поделението за къл търговския портал на Русенски университет.Не съм доволна от фирмата която се грижи за окосяването на тревата в кв Здравец Север 1.Направих им забележка,че трябва да се коси и около гаражите до бившия завод Караминчев,а те ми отговориха че не е тяхно задължение,а та се натрупаха и отпадъци и скоро ще се превърне в бунище
 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати